KAKAOENS EUFORI

Aromastoffer er en av naturens dypeste mysterier, og kanskje mest kjent for sine forførende og helbredende egenskaper. Mine sensuelle sanser skjerpes alltid i møte med denne intime kombinasjonen av kakaoens komplekse aroma, og bitre smak. Når jeg komponerer konfektens flavor, som er essensen av smak og aroma, er kakaofrukten derfor min absolutte favoritt. Kakao er trolig den mest komplekse spiselige veksten vi kjenner til. Ingen annen frukt har den samme evnen til å frembringe opplevelsen av eufori, og følelsen av å være forelsket.

Men hvordan kan det ha seg at sjokolade med Bjørk og Einer kan smake perfekt til en fruktig Portvin, eller til en mørk og bitter Imperial Stout fra et lokalt ølbryggeri i Trøndelag? Og at Nordisk Tyttebær og Tindved blandet med mørk sjokolade, smaker helt fantastisk  sammen med Syd-Europeisk søt hvit dessertvin av senhøstede druer. Og hva er det som får nordisk tørket Reinkjøtt og Elgkjøtt, blandetCOCOA med melkesjokolade og nordiske skogsbær, til å smake som den mest fortryllende aromatisk dessert til en utsøkt, men ikke alt for syrlig Amarone-vin fra nor-øst Italia.

Aromastoffer som blandes riktig, sammen med kakaoens ufattelig komplekse, kjemiske mystikk, har gjort det enkelt for oss. Jeg pleier å si, at kakaoen er alltid forelsket, uansett hvem den møter. Når man har lært kunsten å forstå kakaoens hemmeligheter, kan så godt som all velduftende aroma og balanserte smaker, blandes med en god kakao, til en euforisk sanselig nytelse. Når alt er riktig komponert, gir flavoren et signal om harmoni og velvære til sansene våre,  Og mens de intense duftenes fra fruktenes fortryllende magi, kjemper om å fange vår oppmerksomhet, venter de hemmelighetsfulle og duftløse stoffene  i kakaoen, tålmodig for å gi oss av sine innerste erotiske lengsler. Da er det kanskje ikke så rart å tenke på, hvorfor vi mennesker egentlig er mest opptatt av at konfekt, og forøvrig all mat,  skal smake og lukte som en fortryllelse.

Når vi på Meium Sjokolade lager en konfekt, tenker vi derfor alltid på hvordan valg av rene økologiske råvarer skal settes riktig sammen, til en sødmefylt euforisk smak og aroma.