Peated Whisky Chocolate

Konfekt med skotsk whisky.

whiskeyblog

Meiums ”peated” (røykpreg) Whisky er unik i sitt slag. I konfekten brukes single malt whisky fra den berømte whiskyregionen Isle of Islay, og en single malt “bourbon cask” fra Arran-destilleriet som ligger på øya Arran. Whiskyens forskjellige karakterer i konfekten er lett gjenkjennbar og det er lagt stor vekt på å skape balanse mellom mørk sjokolade, og whisky med forskjellige grader av røykpreg.

Vi har derfor valgt å bruke seks forskjellige single malt whisky fra Isle of Islay fra den svakeste til den mest karakteristiske, og en fra Arran, “bourbon cask”, som er helt fri for røykpreg. Sammen danner disse konfektbitene en smaksopplevelse som en ekte whiskykjenner vil vite å sette pris på. Røykpreget whisky kombinert med god mørk sjokolade blir dermed også en kulinarisk brobygger til smaksopplevelser og kunnskap som vi håper du kan dra nytte av på flere måter.

Whisky, vikinger og eldgamle kulturer

Laphroaig Quarter Cas

Laphroaig Quarter Cask

Skottland er full av spennende lokalhistorie og god whisky. I Skottlands førmiddelalderske historie ble det også knyttet sterke bånd til norden og norrøn mytologi. De første norske vikinger med sine langskip inntar øyriket på slutten av det åttende århundre, og etter hvert skjer det en dramatisk endring i den skotske kulturen. Når Harald Hårfagre i 872 oppretter et jarledømme på Orknøyene, blir store deler av Skottland liggende under norsk herredømme i nesten 400 år. Den Skotske vestkysten lå også for en stor del under norsk herredømme, og det var her, etter det som senere blir omtalt som et “mislykket” sjøslag ved Largs i Firth of Clyde nordøst for øya Arran, at Haakon Håkonsson må returnere til Orknøyene høsten 1263, uten å ha slått ned den skotske motstanden. Når kongen kort tid etter dør av sykdom, bestemmer arvtakeren Magnus Lagabøte å frasi seg det norske overherredømme over øyene.

Det finnes dermed mange spor etter norrøn bosetning både på vestkysten og ellers i Skottland, og det norrøne språket “norn” ble enkelte steder brukt i dagligtale helt opp mot slutten av det attende århundre. Kjente stedsnavn og navn på whisky som for eksempel Talisker (T-hallr -skrånende berg) og Scapa (scalp- båt) er levninger etter “norn”.

I Nord-Trøndelag lever den dag i dag mennesker som muligens nedstammer direkte fra norske vikinger som regjerte i Skottland for mer enn 1000 år siden. Det Nord-Trønderske ”Stjørdalsølet” brygges da også med sterk karakter av røykpreget malt, der røyken fra brenneved får direkte kontakt med maltet og skaper den karakteristiske røyksmaken. Satsen til Stjørdalsølet har dermed noe av det samme røykpreget som den satsen som benyttes til whiskyproduksjon på Isle of Islay.

celticSkotsk drikkekultur stammer sannsynligvis fra svært gamle keltiske skikker. Før vikingene kom til Skottland påvirket kelterne i en lang periode den skotske kulturen. Allerede 400 år f.kr, finner man spor etter keltisk kultur her. Kelterne var dyktige jordbrukere, og kjente sannsynligvis godt til både vin- og ølbrygging. Sentralt i keltisk mytologi sto krigerhelter med overnaturlige krefter, og en forestilling om at jorden var hellig. Den viktigste guddommen var en modergudinne som gav fruktbarhet, liv og beskyttelse, en skikkelse som også i andre kulturer ofte er nært forbundet med guddommelig nektar, og det er derfor god grunn til å tro at røttene til skotsk whiskyproduksjon stammer nettopp fra denne kulturen.

Et funn av en pilspiss på Islay i nærheten av Bowmore kan dateres helt tilbake til 10.800 f.Kr., noe som viser at det også har eksistert bosetting i Skottland svært lenge før vår nyere kulturelle tidsregning. Og hvem vet, kanskje drakk man en liten skvett i ny og ne allerede den gang.

 • Single malt whisky

  Single Malt Skotsk whisky lages kun i Skottland med en såkalt pot-still destillasjonsmetode (http://en.wikipedia.org/wiki/Pot_still), og med “maltet” bygg som eneste korningrediens. Single malt skotsk whisky må modne i eikefat eller cherryfat i Skottland i minst tre år (de fleste er modnet lenger).

  caulila

 • The Whisky coast

  I Skottland finnes det i dag ca. 100 aktive destillerier. Ved Skottland vestkyst som også går under navnet The Whisky Coast, ligger øya Islay (‘eye-la’) eller «Queen of the Hebrides», som den også kalles. Øya regnes som en egen whiskyregion, og her lages noen av verdens mest særpregede whiskytysorter. I fjordarmen The Firth of Clyde litt lengre øst, i regionen North Ayrshire, ligger Arran-destilleriet på Isle of Arran. Øya Arran lå i vikingtiden under norsk herredømme, og mange av stedsnavnene på øya har derfor norrøn opprinnelse.

  Noen av de aller mest kjente røykpregede whiskytypene i Skottland, Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Bowmore, Kilchoman, Caol Ila, Bruichladdich, og Bunnahabhain produseres på Isle of Islay
  http://www.visitscotland.com/guide/scotland-factfile/library/whisky-coast

Skotske whiskyregioner

Whiskyproduksjonen i Skottland er delt i 6 hovedregioner. Skotsk whiskyproduksjon har solide røtter i historisk lovgivning, og myndighetene utøver strenge retningslinjer for kontroll av produksjonsvolumene som kommer fra de forskjellige destilleriene.

 • Whisky fra Islay og Arran

  Islay er spesielt kjent for sin single malt ”peated” whisky, og de fleste destillerier produserer whisky med et distinkt preg av torvrøyk (fenoler). Røykpreget dannes når maltet får direkte kontakt med torvrøyken under tørkeprosessen, og fra vann som renner gjennom myrlandskap og frakter smaksstoffer fra torvgrunnen. Det er i dag åtte whiskyproduserende destillerier på Islay. Ulik sine naboer, produserer Arran flere whiskytyper helt uten fenoler. Allikevel har denne whiskyen fått en karakter som har gjort den viden kjent for sine særegne smakskvaliteter.

 • Islay-destilleriene.

  I sør ved Port Ellen ligger de såkalte Kildalton-destilleriene Laphroaig, Lagavulin og Ardbeg. På nord-østsiden ved sundet mellom Islay og Jura like ved Port Askaig, ligger Caol Ila og Bunnahabhain, lengre vest i Lochindaal-området ved bukten Loch Indall ligger Bowmore og Bruichladdich, og ytterst mot havet nær Machir Bay ligger Kilchoman. De fleste destilleriene på Islay ble etablert på 17 og 18 hundretallet, men produksjon av whisky har beviselig mye eldre røtter enn dette.

 • Arran destilleriet

  Det eneste destilleriet på øya Arran ligger helt mot nord på ved den lille landsbyen Lochranza. Destilleriet ble etablert først i 1993. I vikingtiden var øya under norsk herredømme, og mange av stedsnavnene har derfor norrøn opprinnelse. Navnet på den største landsbyen på øya, Brodick, stammer fra norrønt breidir-vik, brei bukt.

  www.whisky-distilleries.info/index_EN.shtml

Islay/Arran- Whisky, karakterer og uttale

 • Laphroaig. la-froyg (Gaelic for «The beautiful hollow by the broad bay»)

  Laphroaig (Quarter cask. 48 %) er kjent for sin karakteristiske medisinske duft av ”jod” med kraftig karakter av torvrøyk (peat), og kanskje den mest smaksrike av Islay- whiskyer. Farge: gyllen strågul. Laphroaig er pr i dag det mestselgende, og i Norge kanskje det mest kjente av destilleriene på Islay. Som medlem i Friends of Laphroaig blir du eier av en kvadratfot land på destilleriets grunn.

  www.laphroaig.com

 • Lagavulin. lahk-a-voolin (gælisk: lag a’mhuilin, meaning, «hollow by the mill»)

  Lagavulin (16 år) kalles Islays “aristokrat”. Den har karakteristisk rund “torvrøksmak” (peaty), og er en viktig ingrediens i White Horse blended whisky. Lagavulin ble offisielt grunnlagt i 1816, men produksjon er registrert helt tilbake til 1742.

  www.malts.com

 • Ardbeg. ard-bég (gælisk: Taigh-stail Àirde Beaga/ meaning, Little Height)

  Ardbeg (10 år) er en meget mektig torvrøkpreget (peated) whisky med saltsmak og smak av krem, kraftfull men skarpt søt. Farge: Lys gyllen strågul. Blant de mest garvede whiskyelskere regnes denne kanskje som verdens beste whisky.

  www.ardbeg.com

 • Bowmore. Bo(h)-moore (gælisk: Bogha Mòr/ meaning, The Big Reef)

  Bowmore (12 år) har en avbalansert og behagelig røyksmak. Farge: Intens gyllenbrun. For de som ikke er vant med ”peaty single malts”, kan det være en ide å starte med denne. Bowmore er også veldig populær i Japan hvor den selges i ”Bowmore malt houses”, barer der det selges kun Bowmore whisky. Bowmore er en av de mest prestisjefylte destilleriene i hele Skottland. Det ble offisielt grunnlagt i 1779, og er derfor også det eldste offisielt grunnlagte destilleriet på Islay.

  http://www.bowmore.com

   

 • Bruichladdich. Broo-kladd-ee (gælisk:Bruichladdich).

  The full name is Brudhach a Chladdaich, and also one of the fifty most unpronounceable names in Scotland: (Meaning, «stony shore bank»/rocky lee shore).Bruichladdich (økologisk) har et svakt og milt preg nesten uten torvrøyksmak (peat), Den er rund, fyldig og behagelig å drikke, men dog med et noe mer tradisjonelt whiskypreg over seg.Fargen er lys blekgyllen. Bruichladdich destilleriet arrangerer Whisky Academy, et kurs i whiskyproduksjon hvor deltakerne kan bo på destilleriet og delta i hele produksjonsprosessen. Som deltaker får du tittelen ”Ambassadør” for Bruichladdich.

  www.bruichladdich.com

 • Kilchoman. keel-choman (gælisk, Kil-a-cho-man. Meaning St Coman’s church)

  Kilchoman er en typisk Isley-whisky med kraftig torvrøykpreget smak. Kilchoman er og det yngste og minste destilleriet på øya, etablert i 2005.

  www.kilchomandistillery.com

 • Bunnahabhain. bū-na-ha-venn (gælisk, Bun na h-Abhainn. Meaning “foot of the river»)

  Bunnahabhain («foot of the river») produserer også whisky helt uten den karakteristiske torvrøyksmaken (fenoler), og destilleriet er dermed kjent for å lage den letteste av whiskyen på Islay. Her blandes også den kjente Black Bottle blend, der Bunnahabbahin er en av ingrediensene sammen med whisky fra resten av destilleriene på Isle of Islay..

  www.bunnahabhain.com

 • Caol Ila. cull-eela, (gælisk for The Sound of Islay”)

  Caol ila har en middels kraftig karakter torvrøyk. Caol Ila lager i hovedsak single malt whisky for blending både med og uten røyksmak, og kun 5% av denne whisky selges som singel malt.

  www.discovering-distilleries.com/caolila/

   

 • Arran. (gælisk, Arainn. Meaning «kidney»)

  Arran er temmelig ulik sine naboer hva gjelder smak av torvrøyk (fenoler). Den er nemlig helt fri for disse. Men whiskyen har en rund, mild og meget behagelig karakter, med aroma preget av korn og gule frukter med ethint av torv. Rik, sval og sammensatt, lang ettersmak. Farge: Fyldig. Dyp gyllen. Arran destilleriet er også det eneste i verden som har autorisasjon til å produsere whisky med Robert Burns signatur. Destilleriet ble grunnlagt i 1993. www.arranwhisky.com

Kilder: Wikipedia.
Tom Lunne. Vandringer i whiskyland.
http://www.nmwl.no/wiki/Hovedside

Velkommen til en reise i smak.