AROMA
«LEARNING TO SPEAK FLAVOR».

TEMA: AROMAPROFIL FOR KONFEKT TIL UTVALGTE DRIKKER.

I det engelske språket finnes det et begrep som kalles «Learning to speak flavor » På norsk finner vi derimot ingen god oversettelse av det engelske ordet flavor. Vår forståelse av ordene smak, lukt og aroma forveksles  derfor også ganske ofte. Aroma eller lukt, er sansebeskrivelsen av flyktige stoffer som fanges opp i nesen, mens smak er bundet i grovere substanser som løses opp av enzymene i spyttet i munnhulen, før alt blandes til en til flavor. Dette subtile møtet mellom grovere og finere molekylære aromabindinger er lett å lære. Hvis man holder for nesen en liten stund, mens man spiser eller drikker en munnfull, og så åpner for nesen med et sterkt åndedrag, får man en helt tydelig og helhetlig opplevelse av kombinasjonen mellom smak og aroma.

  • SMAK VISER TIL SANSENE INNE I MUNN VÅR, INKLUDERT TUNGEN
  • AROMA/LUKT OPPFATTES INNE I NESEN OG INKLUDERER ALLE ASPEKTER I LUKTESANSEN VÅR
  • FLAVOR ER SMAK OG AROMA SOM MØTES, OG SAMLES TIL ET HELHETLIDG SANSEINTRYKK

KONFEKT TIL VIN OG ANNEN DRIKKE

Alle hovedkategorier av vin og annen drikke, har en egen «flavor», eller smaksprofil, som harmonerer med liknende smaksprofiler. Dette kjente prinsippet er alltid viktig når vi kombinerer vår konfekt med en utvalgt drikk. Dess mere syre og tannin som for eksempel finnes i en rødvin, dess vanskeligere er det å finne en god match med en balansert «flavor» i konfekten. Konfekt til kaffe, øl eller drinker, domineres av bitter og syrlighet, og alkoholpreg, med innslag av mye mørk sjokolade, og føyer seg lettere til et litt større spekter av mulige kombinasjoner. Konfekt fra Meium Sjokoladefabrikk er ikke spesielt søt, men den har en svært tydelig flavor, og et stort mangfold av smaker.  Vi har likevel valgt kun noen få vintyper og andre drikker, som vi anbefaler som en perfekt match til de foreløpig syv forskjellige smaksprofilene. Derfor oppfordrer vi også den nysgjerrige kunden til å prøve seg frem med flere typer vin, kaffe eller brennevin. Noen ganger vil det kanskje dukke opp overraskende gode kombinasjoner.

Under viser vi hvordan de forskjellige «flavor-profilene» i konfekten fra Meium Sjokolade, kan anbefales som gode kombinasjoner til forskjellige kategorier av drikke.

Aromabilde for konfekt til drikke.
Konfekt til Amarone/fyldig rødvin:
Lett krydret, frisk sødme, fruktig (light spicy, fresh sweetness, fruity).
Konfekt til Taylors portvin/hetvin: Kraftig, krydret, tyngde. (strong, rich, heavy, spicy)
Konfekt til søt hvitvin/dessertvin: Syrlig fruktighet. (fruity) (Anbefalt vin: Trockenbeerenauslese/ Eiswein)
Konfekt til Rosévin: Søtlig, lett krydret honningpreget syrlighet. (Sweet, slightly spicy, honeyed acidity).
Konfekt til kaffe: Sterk, alkoholpreget, krydret, syrlig. (strong, acidic, spicy alkohol)
Konfekt til øl: Syrlig, bitter, krydret. (“tart” and bitter, strong spicy)